Nefs-i Piraziz eski Camii
İlk iskan sürecine ait önemli bilgiler bulunan 15.yüzyıl kayıtlarında Nefs-i Piraziz’de bir cami bulunduğuna dair açık bir bilgi yoktur. Bununla birlikte 1547 tarihli kayıtlarda İsmail oğlu Pir Veli ve Kasım oğlu Pir Mahmut adında iki imam, Seydi Fakih adında da bir molladan söz edilmektedir. Bu bilgi köyde 1540’lardan itibaren bir cami bulunduğunu göstermektedir. Ancak söz konusu mabedin yerini tesbit edebilmek şimdilik mümkün gözükmemektedir.
1640’lı yıllara ait kaynaklarda bu civarda Pirce Şeyh tarafından kurulan mezrada Ali Gazi adlı bir hayırseverin yaptığı cami ve görevlilerinden bahsedilmiştir. Şeyh İdris Tekkesi zaviyadarlarından Pirce Şeyh’in burada kurduğu zaviyede, Mustafa oğlu Ahmet ile Muslu oğlu Mehmet adlı iki dervişin zaviyedâr oldukları haber verilmiştir. Söz konusu cami bugün “Yanık Cami” diye anılan mevkide, zaviye ise sonradan köy odası / konağı haline getirilen yerde kurulmuş olmalıdır.
Halkın rivayetine göre köy konağı ile Piraziz Türbesi arasında bulunan ahşap cami, yandıktan sora, yeni cami Şıhkıran denilen mevkiye 1830’lı yıllarda yaptırılmıştır. Nitekim Şıhkıran Cami hazîresinde mezarı olan Molla Hasan oğlu Osman Efendi’den 1831 tarihinde köy imamı olarak “70 yaşında orta boylu kumral sakallı Molla Hasan oğlu Osman Efendi b.Ali” şeklinde bahsedilmektedir.
Kaynak: Geçmişten Günümüze Piraziz