ÇALI ÇİLEĞİ:
Karadeniz illerinden Giresun ve Ordu’da çalı formunda bitki olmalarından dolayı “çalı çileği” (Vaccinium myrtillus L) olarak adlandırılan bitkinin üzümsü meyveleri gece görüşünü güçlendirir.
2. Dünya Savaşı’nda RAF pilotlarının gece uçuşunda görüş gücünü arttırmak için çalı çileği reçeli yediklerine dair bir hikaye vardır.
Bilimsel çalışmalara göre çalı çileği meyvelerinin insanlarda henüz onaylanmamış olmakla birlikte gözde lekeli görme hastalığını durduğu ve hatta onardığına ilişkin bulgulardan söz edilmektedir. Anthocyanin pigmentlerince zengin olan meyvelerinin kalp ve damar, göz hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalık riskini azalttığı rapor edilmektedir.
Halk arasında yapraklarının mide-bağırsak hastalıklarını iyileştirdiği söylenmekle birlikte bilimsel olarak henüz onaylanmadığı bildirilmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde meyveleri taze olarak veya reçel yapılarak tüketilen bu bitkinin genç sürgün yapraklarından “çilek yaprağı çorbası” denilen çorba yapıldığı bilinmektedir.
Bitkinin gövdesinin kesilip kurutulması ile “çalı süpürgesi” denilen süpürge de yapılmakta ve fındık harmanlarının temizlenmesinde kullanılmaktadır.